Talomallin valinta

Onnistunut talomallin valinta lähtee aina tulevien asukkaiden tarpeista, siitä mitä juuri sinä haluat omaan kotiisi. Muita tärkeitä talomallin valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat mm. budjetti, tontin koko ja muoto sekä kaavamääräykset. Ne voivat määritellä hyvinkin tarkasti millaisen talon voit tontille rakentaa, joten tontin hankkiminen ja talomallin valinta kulkevat aina käsi kädessä.

Talomalleja kaikenlaisiin tarpeisiin

Ihmiset ovat erilaisia ja taloudet erikokoisia, joten myöskään yksi ja sama talomalli ei voi sopia kaikille. Onneksi nykyisin talomalleja löytyy kyllä kaikenlaisiin tarpeisiin, kaikentyyppisille tonteille ja monenlaisiin asuinympäristöihin. Ja mikäli unelmiesi kotia ei löydy suoraan esimerkiksi meidän laajasta talomallistostamme, on talomallin muokkaaminen myös mahdollista! Meillä Omatalolla talomallien monipuoliset muuntelumahdollisuudet tarjoavat lähes rajattomasti ratkaisuja yksilöllisen kotisi rakentamiseen. Ideoi siis oma kotisi sinun ja perheesi harrastusten, arjen ja asumisen tarpeita vastaavaksi. Talomallin valinnassa tulee kuitenkin ottaa huomioon tiettyjä reunaehtoja. Seuraavaksi kerromme vähän tarkemmin, mitä kannattaa miettiä talomallin valintaa tehdessä.

Tontin kaavamääräyksien vaikutus talomallin valintaan

Vaikka tekisikin vain mieli selata eri talomalleja ja valita ensiksi sopiva talo, on tontin valinta ja huolellinen kaavamääräyksiin tutustuminen kuitenkin aina se paras lähtökohta talomallin valintaprosessiin. Asemakaava määrää muun muassa talon koon, muodon, kerrosluvun, julkisivumateriaalit ja monia muita asioita. Maaston muoto taas määrittää voitko rakentaa tontillesi esimerkiksi rinnetaloa. Haja-asutusalueella määräykset ovat väljempiä, tai kaavaa ei välttämättä ole ollenkaan, joten talomallin valinta on myös vapaampaa. Kaavamääräyksistä rakennusoikeus on se, mikä määrittää kuinka suuren talon, autotallin ja muut varastotilat tontille voi rakentaa. Erityisesti alueilla, joilla on hyvin tiukat kaavamääräykset, ammattitaitoisen suunnittelijan ja joustavan talovalmistajan roolit korostuvat. Esimerkiksi puurakenteinen talo voidaan yksilöllisen suunnittelun avulla rakentaa tontille, jossa taloille vaaditaan kivijulkisivua. Täältä voit lukea vinkkejä tontin valintaan ja hankintaan.

“Tutustu myös Extend-piharakennuksiin, joilla laajennat asuinpinta-alaasi vaivattomasti ja avaat uusia mahdollisuuksia arkeesi ja vapaa-aikaasi! Muunneltava, ekologinen ja lämmin Extend sopii loistavasti esim. työtilaksi, pihasaunaksi, vapaa-ajan harrastuspaikaksi ja rentoutumiseen tai tilavaksi, lämpimäksi varastoksi – miten haluat.”

Talon koko ja pohjaratkaisu

Talon kokoa ja pohjaratkaisua kannattaa aina lähteä suunnittelemaan tulevien asukkaiden tarpeista. Rakennatko siis talon itsellesi vai kuuluuko perheeseesi muitakin? Mieti minkä kokoisen talon tarvitset ja monessako tasossa talon tulisi olla. Tuleeko talon olla 1-kerroksinen, 1,5-kerroksinen vai 2-kerroksinen? Jos esimerkiksi tontti on pieni, voi 1,5- tai 2-kerroksinen talo olla järkevä valinta käytännön syistä. Suurelle tontille taas mahtuu rakentamaan paljonkin neliöitä vain yhteen tasoon. Montako makuuhuonetta on juuri sinulle tai teidän perheellenne sopiva määrä? Millaisia oleskelutilojen tulisi olla, että ne palvelisivat juuri teidän perheenne tarpeita? Entä montako WC:tä tarvitaan? Säilytysratkaisuihin kannattaa myös kiinnittää erityistä huomiota. Tarvitsetteko erillisiä vaatehuoneita, varastoja ja tarvitaanko esimerkiksi autotallia? Huomioi myös tontin erityisvaatimukset talomallin valinnassa, esimerkiksi jos sinulla on vaikkapa rinnetontti. Tutustu sivuillamme talomallin valintaan ja erilaisiin talomallistoihimme.

Talomallin tyyli ja ulkonäkö

Talomallin tyyliin ja ulkonäköön vaikuttaa erityisesti kattomuoto ja julkisivuverhous. Mieti siis haluatko perinteiseltä vai modernilta näyttävän talomallin? Millaisen ulkoverhouksen haluat taloosi? Millaisen katon? Omatalon talomalleista pystytään muokkaamaan juuri sinulle mieleinen, sillä talomalleja voidaan muokata toiveidesi pohjalta. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaakin ottaa yhteyttä talomyyjään, joka auttaa juuri sen sinun unelmiesi kodin valinnassa sekä tontin rajoitusten huomioimisessa.

Tarkistuslista talomallin valintaan

Haluamme tehdä uuden kotisi toteuttamisen sinulle mahdollisimman vaivattomaksi, joten rakensimme avuksesi myös alla olevan tarkistuslistan. Listan avulla voit hahmotella sinulle sopivia talomalleja.

✔ Millaisen talon tontilleni voi rakentaa? Tonttia valitessasi tutustu huolella kaavamääräyksiin.

✔ Minkä kokoinen talon tulee olla?

✔ Montako kerrosta talossa tulee olla?

✔ Mikä on sopiva makuuhuoneiden määrä?

✔ Millaisia tiloja tarvitaan?

✔ Montako WC:tä tarvitaan?

✔ Millaisia säilytysratkaisuja tarvitaan?

✔ Tarvitaanko lisärakennuksia?

✔ Minkä tyylinen talon tulisi olla?

✔ Millainen kattomuoto talossa tulisi olla?

Energiatehokkuus, esteettömyys ja monet muut yksilölliset asiat

Nämä kaikki vaikuttavat talomallin valintaan, kuitenkin kaikkein tärkeintä on löytää se tuleville asukkaille paras vaihtoehto. Omatalon monipuolisesta talomallistosta löytyy talomalleja monenlaisille tonteille ja ympäristöihin, joten se oikea löytyy varmasti! Mallistossamme on kattava valikoima 1-, 1½- ja 2- kerroksisia taloja, joista pienimmät talomallit sopivat hyvin myös vapaa-ajan käyttöön. Lähtöajatuksena talomallien pohjaratkaisuissa on ollut asumisen helppous ja muokattavuus erilaisiin elämäntilanteisiin. Talomalleja voi lisäksi muunnella esimerkiksi jatkamalla, lisäämällä ikkunoita, muuttamalla ulkoasua, vaihtamalla kattomuodon, muokkaamalla väliseiniä ja niin edelleen. Myös paritaloratkaisut ovat mahdollisia joustavan suunnittelumme ansiosta. Kysy lisää Omatalon talomyyjältä!

Lataa taloesite

Pääsuunnittelijan tehtävät ja palkkaaminen