Talon pystytys ja jatkorakentaminen

Talon rakentaminen kaikkine töineen kestää noin 8-12 kuukautta. Omatalo Oy vastaa rakentamisesta ja rakennusprojektin koordinoinnista tilauksessa sovitun toimituslaajuuden osalta. Itse rakentamisvaihe kestää elementtitoimituksen jälkeen noin 6-8 kuukautta riippuen talon koosta, muodosta ja tontista.



Talon rakentaminen alkaa elementtipystytyksestä

Kesto: 2–15 päivää

Kun perustukset ovat valmiit, alkaa itse talon rakentaminen pystytyksellä. Talon pystytyksen hoitavat Omatalon koulutetut asennusurakoitsijat. Työvaihe kestää talomallista ja asennuslaajuudesta riippuen n. 2-15 työpäivää. Ennen pystytystä tuodaan tontille alaohjauspuut tarvikkeineen, seinäelementit  pääosin puuverhottuna ja ikkunat paikallaan, kaikki kantavat pilarit, palkit, kattoristikot, päätykolmiot, päätyräystäselementit sekä vesikatteen tarvikkeet.
Mikäli on valittu laajin talopaketin toimitussisältö OT3 (puuverhous asennettuna -asennuslaajuus) - on talo aina Omatalon asennuksen jälkeen ulkoapäin valmis vesikatoltaan ja puuverhoukseltaan. Lopullinen pintamaalaus on kuitenkin aina asiakkaan tehtävä.


Talon ulkopuolen viimeistelytöistä sisätöihin

Halutessasi voidaan Omatalon asennuslaajuuteen liittää myös terassitarvikkeiden toimitus asennuksineen sekä kattoturvatuotteiden ja läpivientien toimitus asennuksineen. Tehtaan suorittaman pystytyksen ja asennustyön jälkeen on vuorossa mahdolliset talon ulkopuoliset, asiakkaan hoidettavat viimeistelytyöt. Myös lattian valaminen, talon sisäpuoliset kirvesmiestyöt sekä LVIS-työt aloitetaan tässä vaiheessa.



Lattian valun valmistelutyöt

Kesto: n. muutama viikko

Maanvarainen betonilattia on turvallinen, järkevä ja hyväksi havaittu lattiaratkaisu. Sen päälle on vaivattominta rakentaa kosteat tilat ja toteuttaa mahdollisimman toimiva lattialämmitys. Betonilattian päältä on myös suoraviivaisinta suorittaa esim. tarvittavat muuraustyöt, betonilattia sillä kohtaa vahvennettuna. Heti elementtiasennuksen jälkeen voidaankin ryhtyä valmistelemaan lattioiden valamista. Täyttöhiekan on syytä olla jo ennen elementtiasennusta oikeassa korossaan, jotta työläiltä hiekan lisäyksiltä/poistoilta vältyttäisiin ulkoseinien ollessa jo asennettuina. Putkiasentaja asentaa viemärit ja kylmävesijohdot suojaputkineen eristekerroksen alle hiekkaan.
 
Vesikiertoisessa lattialämmityksessä putkiasentaja asentaa lämmitysputket betoniraudoitukseen. Mikäli taloon tulee lattialämmitys sähköllä, asentaa sähköasentaja  betoniraudoitukseen tarvittavat lattialämmityskaapelit.  Lämminvesijohdot suojaputkineen ja mahdolliset keskuspölyimurin lattian alla menevät putkivedot asennetaan päällimmäiseen lattiaeristeeseen.
 

Lattian valu

Kesto: n. muutama viikko

Betonivalu suoritetaan pääsääntöisesti pumppauskalustolla betonitoimittajan toimesta. Oikeassa korossa oleva valmiin valun pinta liipataan eli hierretään suoraksi ja tasaiseksi lastalla välittömästi betonin hieman sitouduttua. Betoni kuivuu yleensä jo vuorokaudessa siihen kovuuteen, että väliseinärunkojen asennus voitaisiin periaatteessa jo aloittaa.  Ennen väliseinätöitä kannattaa kuitenkin ehdottomasti suorittaa ns. sementtiliiman poisto betonin pinnan riittävästi kovetuttua (n. 4. päivänä valusta / betonin pinta vaalentunut). Työvaihe on näin toimien helpompi ja lopputulos parempi.  Sementtiliiman poisto auttaa lattian kuivumisessa ja laatoitettujen lattioiden osalta se on joka tapauksessa tehtävä tartunnan varmistamiseksi ennen vesieristysten ja laatoitustöiden  aloittamista.

Varsinaiset lattianpäällysteet voidaan sen sijaan asentaa vasta sitten, kun betoni on mittauksin todettu riittävän kuivaksi. Betonilattian kuivumiselle tuleekin varata riittävästi aikaa, vanha nyrkkisääntö on n. 1 cm/vko (ohuemmat laatat), joten 9 cm:n laatalla kuivumisaika on minimissään yli 9 viikkoa hyvissäkin olosuhteissa. Riittävä tuuletus heti valun jälkeen sekä kosteudenpoisto ja sisätilan lämmittäminen jatkossa on tärkeää betonin kuivumisen varmistamiseksi.


LVI-työt

Kesto: talopaketin pystytyksestä valmistumiseen

Putkiasentaja tulee työmaalle ensimmäisen kerran ennen lattiavalun alle tulevien lattiaeristeiden asentamista. Hän asentaa tällöin lattiaeristeiden alle tulevat pohjaviemärit ja kylmävesiputket. Kun lattiaeristeet ovat pääosin asennettu, asennetaan lämminvesiputket päällimmäiseen lattiaeristelevyyn. Lattiaeristeiden ja niiden päälle tulevien betoniraudoitusverkon asennuksen jälkeen asennetaan mahdolliset valun sisään tulevat lattialämmityksen ja mahdollisen keskuspölynimurin putket. Mikäli talossa on vesikiertoinen lattialämmitys, käy putkiasentaja asentamassa lattiavalun jälkeen myös lämmönlähteen käyttökuntoon siinä vaiheessa, kun lämmönlähteen ympäristön väliseinätyöt ovat tehty valmiiksi.

Seuraavaksi on vuorossa ilmastoinnin tulo- ja poistoilmakanavien ja niihin liittyvien huonekohtaisten ilmastointiputkien asentaminen IV-suunnitelman mukaisesti. Huoneiden sisäkatosta alas tuleviin IV-putkiin jätetään katkaisuvara ja putkien avonaiset päät tulpataan rakennuspölyltä suojaamiseksi. Ilmastointikanavat tulee vielä eristää ohjeiden mukaisesti, ennen yläpohjan puhallusvillan asennusta.


Vähän ennen talon valmistumista - laatoitustöiden ja kalusteasennuksen valmistuttua - asennetaan ilmanvaihtokone, mahdollinen lämminvesivaraaja, IV-venttiilit, hanat ja muut vesikalusteet sekä WC-istuimet. Lopuksi tehdään vielä vesilaitteiston ja putkistojen painekoe ja täytetään siitä mittauspöytäkirja. Lisäksi säädetään IV-kanavien venttiilit ja kunkin venttiilin kautta vaihtuvat ilmamäärät sopivaksi, jättäen talon sisäilmatila kokonaisuudessaan lievästi alipaineiseksi. Nämä toimenpiteet ja mittausarvot kirjataan IV-mittauspöytäkirjaan.   

Kalusteasentaja kiinnittää toimitukseen sisältyvän liesituulettimen ja putkiasentaja kytkee sen liesituulettimen poistoilmakanavaan. Kiinteistön vesi- ja viemärivalvoja (KVV-valvoja) vastaa siitä, että LVI-työt tehdään suunnitelmien mukaisesti.


Sähkötyöt

Kesto: talopaketin pystytyksestä valmistumiseen

Sähköasentaja saapuu työmaalle ensimmäisen kerran lattialaatan raudoitusverkkojen asennuksen jälkeen, ennen lattianvalua. Tällöin lattiaan asennetaan mahdolliset lattialämmityskaapelit sekä lattiavaluun tulevat sähköputkitukset. Myös tonttikeskus kiinnitetään talon seinään lopulliselle paikalleen. Ennen väliseinien umpeen levyttämistä asennetaan seinien sisään tulevat johdotukset ja sisäpuolinen ryhmäkeskus sekä kytketään sähköt lattialämmityksen päälle laittamiseksi.

Sähkökalustusvaihe on rakennusprojektin viimeisimpiä töitä ja se on yleensä noin 1-4 viikkoa ennen talon valmistumista, kun seinä- ja kattopinnat ovat jo valmiit. Tällöin asennetaan talon toimitukseen sisältyvät kiinteät valaisimet ja muut sähkökalusteet (pistorasiat, kytkimet yms.). Sähköasentaja antaa käytönopastuksen ja hänen kanssaan täytetään myös sähkötöiden tarkastuspöytäkirja.

Väliseinätyöt

Kesto: muutama viikko

Heti kun lattiavalu on kovettunut riittävästi voidaan aloittaa väliseinätyöt. Ennen väliseinätöitä kannattaa kuitenkin suorittaa aina sementtiliiman poisto yhtenäiseltä betonipinnalta. Väliseinätyöt alkavat mittatarkkojen kertopuisten väliseinärunkojen asennuksella. 

Niiden valmistuttua levytetään seinät aluksi toiselta puoleltaan. Tässä vaiheessa sähköasentaja asentaa seinien sisäpuoliset sähkökaapelit ja väliseinärunkoihin kiinnitettävät sähkörasiapohjat. Seinien sisään tulevan ääneneristysvillan asennuksen jälkeen seinät levytetään valmiiksi tarvittavien sähkökalusteiden ja kojerasioiden vaatimin reikäporauksin.  


Sisustustyöt

Kesto: n. 3-4 kk

Väliseinätöiden jälkeen on talon rakentamisessa seuraavana vuorossa sisustustyöt, joihin kuuluvat tasoitukset, maalaukset ja tapetoinnit, laatoitukset, sisäkattojen asennus, lattioiden asennus, kiintokalusteiden ja saunan asennus, väliovien asennus sekä listoitus. Yleensä ensimmäisenä aloitetaan kipsilevyseinien ja mahdollisten muurattujen seinien tasoitustyöt. Kipsilevyseinissä käytetään reunaohennettuja levyjä, joten saumakohta ja lopullinen seinäpinta saadaan tasaiseksi ja saumattomaksi tasoitteen ja hiontojen avulla. Sauman kohdalle tasoitteen sisään asennetaan saumanauha, joka estää sauman halkeilua. Maalattavat seinät maalataan aina ensin pohjamaalilla.
Muuratut seinät esitasoitetaan tiilitasoitteella tarvittaessa useita kertoja välillä hioen. Lopullinen oikaistu pinta viimeistellään vielä varsinaisella pintatasoitteella esim. pitkän lastan avulla lopullista pinnoitusta varten.







Ennen betonilattian pinnoitusta  betonilattialle tehdään betoniliiman poiston lisäksi mahdollisesti tarvittavat oikaisut oikaisulaastin avulla sekä varmistetaan riittävät kaadot lattiakaivoille. Kun betonilaatta on mitattu riittävän kuivaksi pintamateriaaleja varten, on mahdollista aloittaa lattian pintamateriaalien - parketin, laminaatin, laatoituksen jne. asennus. Märkätiloissa ennen laatoitusta suoritetaan aina lattian, seinien, hanaliitosten ja lattiakaivon vedeneristys.

Tulisija


Valmistakka ja -hormi toimitetaan asennusvalmiina. Sen asennusajankohta on sisäseinien tasoitus- ja maalausvaiheen jälkeen. Tarvittava palomuuri on muurattu jo sisälevytysvaiheessa ja tasoitettu sekä pinnoitettu. Paloluokitustodistuksen saat takkatoimituksen mukana. Mikäli valitset jonkun muun tulisija- ja hormiratkaisun, on valmistumisen aikaikkuna riippuen tulisijan toteutuksesta aina kuitenkin täysin tapauskohtainen.

Lopputarkastus ja muutto uuteen kotiin

Noin 12 kuukautta talotilauksesta (riippuen rakennuslupavaiheen kestosta, joka vaihtelee paikkakunnittain)

Omatalo-talopaketille myönnetään 10 vuoden rakennetakuu ja vuoden asennustakuu. Omatalon hankkija saa myös talokohtaisen suoritustaso-otteen, joka esittää talon rakenteen CE-hyväksytyn laadun. Todistus lisää talon arvoa myös talon myynnin yhteydessä. CE-merkitty Omatalo on turvallinen valinta, jonka laatu kestää vuosikymmeniä eteenpäin. Takuuaika alkaa talopaketin luovutuspäivämäärästä. Tämän lisäksi voi eri valmistajien tuotteilla ja laitteilla olla usean vuoden takuuaika.

Tilaa maksuttomat esitteemme tai ota suoraan yhteyttä lähimpään Omatalon myyjään ja olet askeleen lähempänä uutta unelmiesi kotia!




Tontin raivaus, maarakennus, liittymät ja perustaminen