Talon rakentamisen kustannukset ja talopaketin hinta

Täysin ammattilaisvoimin rakennettujen pientalojen keskimääräiset rakentamiskustannukset ilman tontin hankintaa ovat 2 200–2 500 euroa/nettoneliö. Itse rakentamalla rakentamiskustannukset liikkuvat 2 000 euron molemmin puolin nettoneliölle.

Mitä ovat omakotitalon rakentamisen kustannukset?

Tällä hetkellä 100 m² :n omakotitalon rakentamisen kustannukset ilman tontin hankintahintaa asettuvat täysin ammattilaisvoimin rakennettuna yleisesti 220 000–250 000 euron välille, tontin ominaisuuksista, talon muodosta, lämmitysjärjestelmästä ja rakentamispaikkakunnasta riippuen. Samalla summalla saa keskimäärin pienen kerrostalokaksion. Omakotitalon rakentaminen tai rakennuttaminen on siis huomattavasti edullisempaa kuin vastaavankokoisen asunto-osakkeen ostaminen. Omalla työllä talon rakentamisen hintaa pystyy alentamaan keskimäärin noin 50 000 €.


Talopaketin hinta ja sen osuus talon rakentamisen kokonaishinnasta

Itse talopaketin hintaan vaikuttavat mm. toimitussisältö ja asennusten laajuus sekä talon koko ja malli. Rakentamisen kokonaiskustannuksiin vaikuttavat talopaketin lisäksi talopakettiin kuulumattomat rakenneosat ja tarvikkeet töineen, LVIS-ratkaisut sekä pintamateriaali- ja kiintokalustevalinnat. Ei pidä myöskään unohtaa pohjatyö- maansiirto- ja piharakennuskustannuksia.

Tontin vaikutus rakentamisen kokonaiskustannuksiin määräytyy paikkakunnittain ja rakennusalueittain voimakkaasti vaihtelevan ostohinnan lisäksi myös tontin maaperän ja korkeuserojen mukaan, vaikuttaen tarvittavien maatöiden määrään ja perustamistapaan. Pääsuunnittelijan ja vastaavan mestarin hankinta, muut viranomaiskulut sekä erilaiset liittymät ottavat myös oman osuutensa kokonaiskustannuksista.


Verkosta löytyy useita kustannuslaskureita, joista on apua rakentamisen kustannusten hahmottamiseen. 


Säästöä ja valinnanvapautta Omatalon talopaketeilla!

Tarjoamme Omatalolla tällä hetkellä kolmea toimituslaajuutta, jotka ovat Sateelta suojaan -asennus, Vesikateasennus ja Puuverhousasennus. Omatalon talopakettivaihtoehdot ovat loistava vaihtoehto sinulle, joka haluat säästää reilusti rakentamisen kokonaiskustannuksissa. Voit toimia rakennuttajana kilpailuttaen jäljelle jäävät työvaiheet ja valita itsellesi parhaat tekijät ja toimittajat sekä halutessasi tehdä osan töistä itse. Näin säilyy parhaiten vapaus vaikuttaa alentavasti rakentamisen kokonaiskustannuksiin ja juuri haluamiesi valintojen tekemiseen.

Talon rakentamisen hinta ei tule yllätyksenä, kun teet kustannusarvion jo alkuvaiheessa

Omakotitaloa rakentaessa kustannusarvion teko heti suunnittelun alkuvaiheessa säästää sinulta runsaasti aikaa ja vaivaa. Tämä kannattaa tehdä jo heti kun alkaa olla selvää, mihin tuleva talo on rakentumassa. Tällöin talon rakentamisen hinta ei tule yllätyksenä.

Arvion tekijän tulee olla rakennusalan ammattilainen tai vaikkapa projektisi pääsuunnittelija – käytä siis kustannusarvion ja aikataulun suunnitteluun ammattilaista apunasi. Kustannusarvio auttaa sinua hahmottamaan, paljonko kokonaisuudessaan oma talo tulee sinulle maksamaan ja missä aikataulussa kustannuksia syntyy. Samalla kun saat itsellesi hahmotettua kustannukset ja aikataulun, antaa se myös pankissa paremman kuvan hankkeestasi ja rahoitustarpeestasi. Pankki myöntää lainatarjouksen, kun hanke on kustannuksiltaan toteuttamiskelpoinen ja maksukykysi mukainen. Pankkeja kannattaa kilpailuttaa, samalla saat lisää hyödyllistä ja rahanarvoista tietoa eri vaihtoehdoista, koroista ja lainaehdoista.

Huomioi seuraavat asiat kustannusarviota tehdessäsi:

✓ Tarvittavat luvat, kaavat, määräykset ja rakentamistapaohjeet

✓ Maaperätutkimus ja sen kustannukset

✓ Maaperätutkimuksen perusteella arvioitu kustannus maarakennustöille

✓ Mahdollinen arkkitehti ja hänen suunnitelmansa

✓ Rakennesuunnitelma (perustukset, kantavat rakenteet, vesikatto)

✓ LVIS-suunnitelma, lämmitysmuoto

✓ Pihasuunnitelma

✓ Sisustus-, kalustus- ja valaistussuunnitelma

✓ Rahoitussuunnitelma, käytettävissä oleva budjetti

✓ Varainsiirtovero (tonttia tai muuta rakentamispaikkaa ostettaessa)

Miten paljon omaa rahaa ja vakuuksia tarvitaan rakentajalainaan?

Rakentajalainan myöntäminen edellyttää yleensä, että sinulla on omia säästöjä käytettävissäsi tai tarjota lisävakuutta lainallesi. Rakennettava kohde kelpaa vakuudeksi yleensä n. 70 % käyvästä arvosta. Jos tarvitset lainaa tätä enemmän, tarvitset myös muuta vakuutta sen vastineeksi. Laskiessasi rakennusprojektisi rahoitustarvetta, ota huomioon myös omien säästöjen tarve. Ota varhaisessa vaiheessa yhteyttä pankkiisi, niin rahoitukseen ja käytössä olevaan budjettiin liittyvät asiat avautuvat ja tarkentuvat paremmin.

Pankki voi edellyttää, että sinulla on omia säästöjä käytettävissäsi rakentamiseen yli 10 % rakentamisen kokonaiskustannuksista, joissa on huomioitu mahdollinen kustannusten ylittyminen. Rakennusaikana lainaa voi nostaa vastaavan mestarin allekirjoittamia valmiusastetodistuksia ja syntyneitä laskuja vastaan sitä mukaan, kun rakentamisesta muodostuu kuluja.

”Monilla rakentajilla kustannusarvio ylittyy, vaikka laskelmat on tehty todella huolella, joten varaudu tähän laskelmissasi noin 15 % lisäkustannuksella.”

Ammattitaitoisen Omatalon talomyyjän avustuksella saat selvyyttä talon rakentamisen kustannusten hahmottamiseen, eikä myöskään talopaketin hinta tule yllätyksenä! Pitkän kokemuksensa ansiosta talomyyjämme tuntevat paikkakuntakohtaiset viranomaismääräykset ja auttavat sinua myös löytämään luotettavat ammattilaiset rakennusprojektiisi, kuten esimerkiksi vastaavan työnjohtajan, pääsuunnittelijan ja tarvittavat urakoitsijat.

Ota yhteyttä Omatalon talomyyjään!



Talon pystytys ja jatkorakentaminen